Published: 12/12/2024 9:04:43 AM
This is a news from the Finwire news agency Disclaimer
Medicinteknikbolaget Phase Holographic, PHI, är aktuella med en företrädesemission och ny vd vid rodret. Anders Månsson tillträde som vd den 1 november. Han har ett långt förflutet inom den svenska life science-industrin och har tidigare varit vd för både Lidds och Rhovac. Han sitter även i styrelsen för EQL Pharma. Efter en dryg månad har han fått följande intryck av PHI.
“PHI har en fantastisk teknologi, men det är ett bolag som agerat som ett start-up-bolag för länge, och som har hamnat i finansiella vanskligheter i samband med pandemin och den brist på riskvilligt kapital som följt i dess spår. Bolaget har dock lyckats sätta en produkt på marknaden som är väl positionerad för det pre-kliniska marknadssegmentet. Genom det världsomspännande distributionsavtal som bolaget ingått med Altium har bolaget nu chansen att samarbeta med en försäljningsorganisation som kan göra verklig skillnad för intäktsmöjligheterna framöver”, säger Anders Månsson i en intervju med Finwire.
PHI har ingått ett globalt avtal med Altium som säljer företagets flaggskeppsprodukt HoloMonitor. Försäljningen väntas växa kommande året och Månsson är positiv om framtiden.
“HoloMonitor är på marknaden och har en prognostiserad försäljningstillväxt på 100 procent innevarande räkenskapsår. Nya versioner av HoloMonitor är under utveckling liksom mindre kontinuerliga kvalitetsuppgraderingar. Och sedan tänker vi att en generell kvalitetsuppgradering för bolaget i stort med ett kvalitetssystem som grund som ger ISO-certifiering kunde utöka vår tillgång till fler kundsegment”, säger han.
Lundabolaget sätter stor förhoppning till samarbetet kring Altium, men utesluter inte att man hantera en del affärer själva.
“Jag tror att det är klokt att PHI hanterar vissa nyckelkunder självt, eftersom det ger en direkt och ofiltrerad kundfeedback, och en bra känsla för vart marknaden är på väg. Men majoriteten av försäljningen förväntas komma via Altium”, säger Anders Månsson.
Medicinteknikbolaget är aktuella med en företrädesemission. Teckningsperioden är den 6-20 december. Ambitionen är att ta in 64,3 miljoner kronor. På en fråga vad kapitalet kommer att användas till svarar Månsson följande:
“Vi behöver kapitalet för att betala av dyra lån, och för att komplettera försäljningsintäkterna i finansieringen av driften av bolaget under omställningen till ett bolag som kan klara sig på enbart försäljningsintäkter, och/eller investeringar från annat håll, till exempel i fråga om utvecklingsprojekt i samarbete med större bolag.”
PHI är ett medicintekniskt bolag. Månsson menar att man historiskt lyft fram för lite att företaget defacto arbetar med mjukvara.
“Vår produkt har en hårdvarukomponent och en mjukvarukomponent. Det vi är specialister på själva ligger i själva mjukvaran och det är den mest unika och avancerade delen i produkten. Mjukvaran består idag huvudsakligen av tämligen avancerade matematiska algoritmer som tolkar de optiska signalerna från instrumentet och producerar en holografisk bild i 3D, samt gör olika mätningar över cellernas utveckling över tid, vilket i praktiken ger en cellövervakning i 4D”, säger Anders Månsson.
Han ser stora fördelar för produkten med maskinlärning och AI.
“Dessutom har vi ett väldigt bra användargränssnitt i vår mjukvara. AI (maskininlärning) kan användas för att med successiv förbättring känna igen och tolka olika mönster i genererade data. Detta kan handla om att känna igen cellerna och identifiera dem i kontrast mot bakgrunden, men det kan också handla om att känna igen olika mönster i cellpopulationstillväxt för optimeringsbeslut. Möjligheterna är i princip oändliga. Men vi kommer att börja använda AI för att ytterligare förbättra vår mjukvara. I mångt och mycket är PHI ett mjukvarubolag, sett till kompetensen.”
PHI har ett börsvärde på 48 miljoner kronor. Bolaget har likt många andra medicinteknikbolag inte någon historik kring förvärv. På en fråga om PHI tittar på förvärv ges följande svar.
“Ja, frågan kanske är något tidigt väckt, men i en marknad som vår för digital holografisk mikroskopi med ett antal ‘techy’ småbolag som driver teknikutvecklingen, däribland PHI, så är det vanligt att se mognad och konsolidering efter ett tag. Den här konsolideringen kan se ut på olika sätt. Det långsiktiga samarbetsavtal vi har ingått med Altium är ju en slags ‘vertikal integration’ som ger oss tillgång till en storskalig försäljningsorganisation. Man kunde också tänka sig att utvecklingssamarbeten med större bolag, något som kunde vara av intresse för PHI, på sikt skulle leda till samarbete i fastare former, eller till och med till förvärv. Men som sagt, jag har inte ens varit på plats mer en drygt en månad än, så det är svårt för mig att uttala sig mer konkret än så än så länge”, avslutar Månsson.