Press release from Companies

Published: 2022-12-14 17:35:30

Dalsspira Mejeri AB: Information med anledning av konkursen i Dalsspira mejeri AB

Dalsspira mejeri AB informerade igår om att styrelsen beslutat om att avbryta företagsrekonstruktionen för bolaget och i stället ansöker om konkurs. Vänersborgs tingsrätt har via en underrättelse den 13 december 2022 utfärdat konkursbeslut och utsett advokat Staffan Karnå vid Advokatfirman Kjällgren AB till konkursförvaltare. Beslutet innebar att handel i bolagets aktie inte var igång under gårdagen och någon handel i aktien kommer inte att äga rum under innevarande vecka. Styrelsen har tillsammans med Spotlight Stock Market beslutat att aktien ska avnoteras från marknadsplatsen efter börsens stängning torsdag den 15 december 2022.

Dalsspira mejeri AB noterades den 21 december 2015. Noteringen var en konsekvens av grundaren Carina Alexanderssons ambition att göra livet lättare för bönder i framförallt Dalsland genom att erbjuda dem lite bättre betalt för mjölken än vad andra aktörer på marknaden erbjöd. Just de åren pågick en väldigt hård prispress på mjölk, med sänkta priser mot bönderna, vilket slog ut stora delar av den svenska mjölkproduktionen. Carina slogs inte bara för mjölkbönderna utan hon såg även stora fördelar för konsumenterna, som hon ville erbjuda närproducerad färsk mjölk till i Bohuslän och Dalsland. Emissionen som föregick noteringen, och även noteringen blev en stor framgång, vilket visade att det fanns ett behov av en uppstickare som vågade utmana den stora jätten Arla.

Den positiva försäljningsutvecklingen höll i sig fram till covid-pandemin förändrade konsumenternas köpbeteende. Trots lanseringen av nya produkter så som Dalsspiras grillost, där Dalsspira faktiskt var först ut att lansera ett alternativ till Halloumi från Cypern som uppmärksammats på grund av den höga antibiotika-användningen vid djurhållningen, hjälpte det inte för att täcka konsekvenserna av den minskade mjölkförsäljningen. Grillosten blev väldigt populär och vann flera utnämningar som den godaste grillosten, när även konkurrerande tillverkare senare kom att lansera sina produkter i segmentet.

Efter sju år, som Sveriges första noterade mejeri, var styrelsen tyvärr tvungna att sätta bolaget i konkurs då den inte fann någon möjlig väg för fortsatt drift. Styrelsen vill tacka Carina med familj som visat en sådan vilja på att förändra en bransch där många har det svårt samtidigt som det har funnits en ambition att ge konsumenterna bättre mjölkprodukter. Vid sin sida har hon även haft en underbar personal som ställt upp i alla väder, hur hårt det än blåst runt företaget. Vi vill även tacka alla de bönder och andra leverantörer som ställt upp för bolaget, och inte minst Wermlands mejeri, Falköpings mejeri och Gäsene mejeri, som trots att vi varit konkurrenter, har haft ett fruktbart samarbete med. Det är bara att hoppas att konsumenterna uppskattar era lokalt producerade livsmedel även framöver.

Det är fantastiskt att Sverige kan ha en aktiemarknad så som Spotlight Stock Market där entreprenörer har möjlighet att anskaffa kapital för att utveckla nya produkter och tjänster. Att inte alla projekt lyckas ligger i sakens natur då det är en riskkapitalmarknad, men alla inblandade ska veta att alla i och runt Dalsspira mejeri har gjort det yttersta för att få mejeriet att lyfta.

För frågor om bolaget, vänligen kontakta:

Mats Ekberg, Styrelseordförande
E-post: mats.ekberg@foretagsfin.se
Telefon: 073-99 37 969

Kontaktuppgifter Peter Jaern
E-post: peter@dalsspira.se
Telefon: 073-30 50 000

Om Dalsspira mejeri AB

Dalsspira mejeris affärsidé är att erbjuda lokalproducerade komjölksprodukter med god smak och unika egenskaper. Med Dalsspiras produkter kan alla konsumenter göra ett val som känns bra i magen. Dalsspira mejeri värnar om djur, människor och landskap.

Dalsspira mejeri – det känns bra i magen

Läs mer hos Cision
Read more about Dalsspira Mejeri AB