Press release from Companies

Publicerat: 2022-06-23 14:16:34

Biofrigas Sweden AB: Gödselgasstödet beslutat

Riksdagen beslutade i går att godkänna Gödselgasstödet som en del av vårändringsbudgeten.

Gödselgasstödet är det tredje och sista stödet som avser produktion av inhemsk biogas och kompletterar därmed de tidigare beslutade uppgraderings- och förvätskningsstöd som tidigare kommunicerats.

Nivån på stödet till produktion av biogas från gödsel kommer uppgå till 40 öre per kilowattimme, i enlighet med förslag från Biogasmarknadsutredningen (SOU 2019:63). Detta sker genom att ytterligare 50 miljoner kronor avsätts till Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel.

Detta kan på sikt minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter.

- Beslutet ligger i linje med vad som vi förväntat oss och bra att förutsättningarna nu är klara för de som vill satsa på detta viktiga område och bidra till energiomställningen, säger Biofrigas VD Jonas Stålhandske.

För ytterligare information om Biofrigas, vänligen kontakta:
Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB
jonas.stalhandske@biofrigas.se
070-38 00 838
 

Om Biofrigas. Biofrigas Sweden AB (publ.) är ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Biofrigas grundades 2012 och har utvecklat biogasanläggningen CryoSep. CryoSep ger ekonomiska möjligheter att producera flytande biogas (LBG) även för mindre verksamheter, något som tidigare enbart varit tillgängligt för större verksamheter. Småskalig produktion av flytande biogas passar för användning inom till exempel lantbruk samt i mindre reningsverk och industri. Biofrigas är noterat på Spotlight Stock Market.

Läs mer hos Cision
Läs mer om Biofrigas Sweden AB